De Franse Keuken

De Franse keuken is een stijl van bereiden van voedsel die zich heeft ontwikkeld door eeuwen van sociale en politieke verandering. In de Middel-Eeuwen was het Guillaume Tirel (ook Taillevent), een hof chef-kok, auteur van Le Viandier, een van de vroegste receptenverzamelingen van Middel-Eeuws Frankrijk. In de 17e eeuw waren er La Varenne en een opvallende chef-kok van Napoleon en andere hoogwaardigheidsbekleders, Marie-Antoine Carême, die verschoven in de richting van minder specerijen en meer liberaal gebruik van kruiden en romige ingrediënten: het begin van de moderne keuken. Kaas en wijn zijn een belangrijk onderdeel van de Franse keuken, met vele variaties en Appellation d’Origine Contrôlee (AOC) (gereguleerde appellation) wetten.

De Franse keuken is gecodificeerd in de 20e eeuw door Escoffier om de moderne versie van de haute cuisine te worden. Escoffier liet het echter na om een groot deel van het regionale culinaire karakter te vinden in de regio’s van Frankrijk. Gastro-toerisme en de Michelingids hebben geholpen om mensen vertrouwd te maken met de rijke burgerij en boeren keuken van het Franse platteland begin 20ste eeuw. Veel gerechten die vroeger regional waren hebben zich verspreid naar variaties in het hele land.

In november 2010 werd de Franse gastronomie toegevoegd door de UNESCO op haar lijst van ’s werelds “immaterieel cultureel erfgoed”, samen met de traditionele Mexicaanse keuken en de mediterrane keuken.

Geef een reactie